OM ARBEJDET SOM HANDICAPHJÆLPER

Jobbet som handicaphjælper er meget anderledes og ofte mere krævende af dig som person, end andre typer arbejde. Der stilles derfor særlige krav til dig, der skal udføre jobbet.

Først og fremmest skal du, som hjælper hos et andet menneske, være god til at samarbejde og sætte dig i den handicappede borgers sted. Du skal hjælpe med alle de ting, som borgeren pga. sit handicap ikke er i stand til selv at udføre, med andre ord skal du være borgerens arme og ben og måske ører, øjne og talerør.

Dine arbejdsopgaver kan være både personlig pleje, praktisk bistand, huslige opgaver, ledsagelse til aktiviteter udenfor hjemmet, ledsagelse på rejser samt overvågning, såfremt borgeren eksempelvis er respiratorbruger eller af anden årsag har behov for overvågning.

Som hjælper er man som regel med borgeren overalt, mens man er på vagt. Dette betyder, at du kommer meget tæt på borgerens privatliv, hvilket kræver en god situationsfornemmelse. Alle personer er forskellige og hos nogle skal du selv fornemme, hvornår det, så vidt det er muligt, er tid til at trække sig i baggrunden.

Kemien mellem borger og hjælper er grundlæggende for, at samarbejdet kan fungere. Der skal være en gensidig respekt og mental ligeværdighed der gør, at man kan være sammen i mange timer ad gangen og at kontakten mellem borgeren og hjælperen opleves som naturlig og ligetil. Vi, som arbejdsgiver, bruger derfor mange ressourcer på at matche borger og personale så godt, som overhovedet muligt.

Som handicaphjælper kan du være ansat hos borgere, som har hjælp i alle døgnets 24 timer, eller hos borgere som kun har hjælp i dag – eller nattetimerne eller måske kun nogle ganske få timer, hvor du løser specifikke opgaver som fx at hjælpe med morgenmad eller personlig hygiejne.

Arbejdstider og længden af vagter varierer fra borger til borger og er afhængigt af, hvor mange timer borgeren er bevilliget.

Bemærk, at det ikke kræver en pleje – eller sundhedsfaglig uddannelse af arbejde som handicaphjælper – ofte oplæres man hos borgeren, såfremt man ikke har erfaring fra branchen.